Ugrás a főmenüre.

Vietnám filmeken

Ez itt balra nem egy filmes, hanem egy balzsamos doboz

A Viet-Hung Klub kis segítséget szeretne nyújtani azoknak, akik Vietnámmal kapcsolatban szeretnének vizuális irodalmat találni. A lista természetesen nem teljes, reményeink szerint időről-időre bővítjük, javítjuk és várjuk a javaslatokat is.

Vietnám filmeken

1958 - A csendes amerikai (The Quiet American)

rendezte: Joseph L. Mankiewicz, 122 perc
Híres film, mely Saigonban játszódik a korrupt francia gyarmat, az amerikai erők és a kommunisták feltűnése között hányódva.

1968 – A tizenhetedik szélességi kör (The 17th Parallel)

Rendezte: Joris Ivens, 115 perc, viet-holland film
Háború, elszánt vietek Délen és Északon. Interjúk párosítva amerikai bombák elől menekültekkel, földalatti kulturális mozgalmakat szervezőkkel. Közben egy lelőtt amerikai pilótát is átvisznek egy mérges parasztokkal teli falun

1974 - Szívek és elmék (Hearts and Minds)

Rendezte: Peter Davis, 112 perc, amerikai film
A dokumentumfilm híres volt a maga idejében, mert rámutatott arra, hogy az amerikai kormány félrevezette az állampolgárait az indokínai háborúval kapcsolatban.

1974 - Hanoi kicsi lánya (Little Girl of Hanoi)

Rendezte: Hai Ninh, 73 perc, vietnámi
Az egyik klasszikus viet film. A '72-es hanoi Karácsonyi Bombázás alatt, füst és romok közepette forgatott film. B52-esek rombolták le a Kham Thien utcát - ekkor semmisült meg a kis Ngoc Ha családja.  

1979 - Frontvonal (Frontline)

Rendezte: David Bradbury, 65 perc, ausztrál
Az 196o-as években Neil Davis operatőr Kambodzsában és Vietnámban. A háború alatt az ellenséges vonal mögé is átengedték filmezni, sőt ő volt az egyetlen nyugati, aki Saigon elestét is rögzíthette. Ő vette föl, amikor az első észak-vietnámi tank behatolt a saigoni elnöki palotába.

1981 – Elsőszámú közellenség (Public Enemy Number One)

Rendezte: David Bradbury, 6o perc, ausztrál film
A vitatott munkásságú ausztrál újságíró, Wilfred Burchett életéről szóló nagyszerű dokumentumfilm. Burchett világéletében mindig „a másik oldalt” szólaltatta meg riportjaiban. Ő volt az első nyugati újságíró, aki a hiroshimai atombomba ledobásának pusztító utóhatásairól írt. Az amerikai háború alatt a vietkongok között volt, személyes kapcsolatban volt Ho Chi Minh-nyel

1984 – Amikor eljön a tizedik hónap (When the Tenth Month Comes)

Rendezte: Dang Nhat Minh, 9o perc, angol felirat
A háborúban hiányt szenvedő, önfeláldozó nő visszatérő portréja. Duyen, a fiatal özvegy elvesztette férjét, de még mindig titkolja ezt fia előtt a háború utolsó napjaiban. Közben megismerkedik Zhanggal, a falu iskolamesterével. Kapcsolatuk elmélyül. Sok helyi és nemzetközi kritikus szerint a legjobb viet film, amit valaha rendeztek.

1987 - Nosztalgia a vidékért (Nostalgia for the countryside)

rendezte: Dang Nhat Minh
116 perc, angol felirat
Quyen visszatér külföldről szülőfalujába valahol Északon. Szenvedély, tragédia, melegség és némi humor. Megjelenésekor nemzetközi elismerésben részesült

1988 – Vándorcirkusz (The Traveling Circus)

Rendezte: (Ms.) Viet Linh, 74 perc, angol felirat
A ’8o-as évek egyik zajosan ünnepelt viet sikerfilmje volt, számos nemzetközi díjat kapott.
Ehhez képest igen ritkán vetítik. A rendezőre hatott Bergmann, DeSica és Fellini is. Keserédes történet a vándorcirkuszról, amely Hanoitól a közép-vietnámi hegyek közé érkezik. Emberek, akik hisznek abban, hogy az illúzió valóságra váltható

1989 - A háború sebesültjei (Casualties of War)

Rendezte: Brian De Palma, 119 perc, amerikai
Kiemelten ajánlott film. Michael J. Fox és Sean Penn játékával az egyik legbüntetőbb, morális komplexusokkal teli film a férfiakról háború idején.

1992 - A szerető (The Lover)

Rendezte: Jean-Jacques Annaud, 115 perc, francia
1975 óta az első külföldiek által forgatott film volt. Szerelmespár közös jövő nélkül. A zenéjéért Cézár-díjat kapott Franciaországban.

1992 – Foglyok a Hanoi-Hiltonban (Prisoners in the Hanoi-Hilton)

Rendezte: Daniel Roussel, 52 perc, fr film
A rendező a viet hadsereg soha nem látott felvételeihez jutott 1992-ben, ez a doku kiindulása. Amerikai pilótákat láthatunk a börtönben, akik közül kettőt föllelt Roussel az USA-ban. A veteránok a tekercseket látva mesélni kezdenek.


1992 - Indokína (Indochina)

rendezte: Regis Wargnier, 156 perc, francia
Szintén sok díjat besöpört alkotás. Festői képek és megkapó szerelmi történet három szereplővel, háttérben a széthulló francia uralommal és az erősödő kommunistákkal.


1993 - A fogadás (The Gamble)

rendezte: Luu Trong Ninh
A szocreál tökéletes példája. Egy fiatal iskoláslány nem bírja tovább a szegénységet és munkát keres. Eközben elveszíti szüzességét egy korrupt teherautó sofőr szárnyai alatt. A forgatókönyvet a költő Nguyen Thi Hong Ngat írta, helyszín az észak-vietnámi hegyvidék.

1993 - Ég és Föld (Heaven and Earth)

rendezte: Oliver Stone, 14o perc, amerikai
Az Oliver Stone-féle viet trilógia utolsó darabja. Le Ly Hayslip, egy falusi lány történetét láthatjuk filmen, aki minden volt világéletében: háborútól szenvedő paraszt, szabadságharcos, szélhámos, fiatal anya, kurva és egy amerikai katona felesége.

1998 - Megbánt híradás (Regret to Inform)

rendezte: Barbara Sonneborn, 75 perc
Erőteljes, gyönyörű film, számos díjat besöpörve. 2o évvel férje aknatámadásos halála után Barbara Sonneborn visszatér Vietnámba, ahol egy különös vidékre lel, mely a háború emlékeit őrzi. A film tele van archív felvételekkel és vietnámi, amerikai asszonyok történeteivel, akik elvesztették férjüket a háborúban.


2oo2 - A völgysivatag (The deserted valley)

rendezte: Pham Nhue Giang, 9o perc, angol felirat
Ez a különös film megnyerte az Ezüst Lótuszt a 2oo2-es évi Viet Filmvesztiválon és elküldték a Berlini Filmvesztiválra is. Ez az érzékeny film két hanoi tanárról szól, akik a Hoang Lien Son hegyek között igyekeznek megtalálni az élet értelmét.


2oo2 - Egy álom Hanoiban (A Dream in Hanoi)

Rendezte: Tom Weidlinger, 1o6 perc, amerikai
A Pacific Egyetem (Oregon állam) egyik professzora, Dr. Lorelle Browning elhoz Hanoiba egy komplett amerikai színtársulatot, hogy Shakespeare "Szentivánéji álom" c. darabját előadják - vietnámi színészekkel együtt. Erről a projektről készült a dokumentumfilm, melynek címe "Egy álom Hanoiban". Hihetetlen bürokratikus akadályok gördülnek a "papíron sima ügy" elé.

2oo2 - Mai Amerikája (Mai's America)

Rendezte: Marlo Poras, 71 perc
Mai, a fiatal diáklány egy iskolaévet tölt Amerikában, vállán családja elvárásaival és saját vízióival a nyugati életstílussal kapcsolatban. Lepukkant környezetbe kerül valahol a társadalom alján, mindenféle alakkal találkozik. Mai azonban erős és megküzd a nehézségekkel, még mentorra is talál iskolájában történelem tanára személyében.

2oo2 - Hollywoodból Hanoiba (From Hollywood to Hanoi)

Rendezte: Tiana (Thi Thanh Nga), 85 perc, amerikai film
Tiana már az USÁ-ban nőtt fel, de hollywoody karrierje közepén elkezdett érdeklődni saját gyökerei után. Oliver Stone támogatásával érdekes filmet készített hazalátogatásáról, találkozásáról sosem látott családtagjaival Ho Chi Minh Városban, Giap tábornokkal Hanoiban és másokkal.


2oo4 - A rizsföldek csendje (Silence des Rizieres)

rendezte: Fleur Albert, 9o perc, angol felirat, fr film
Francia önkéntesek mozgalma, melyben saját országuk kolonialista törekvéseik ellen harcolnak Vietnámban a II. vh. utáni időszakban.

2oo6 - Félelemben élve (Living in Fear)

rendezte: Bui Thac Chuyen, 9o perc
A 16 ugyanabban az évben gyártott viet film közül vitathatatlanul a legjobb volt. Otthon is díjakat nyert és a 2oo6-os Shanghai Nemzetközi Filmvesztiválon is a fiatal ázsiai tehetségek kategóriájában.

2oo7 - A lázadó (The Rebel)

Rendezte: Charlie Nguyen, 1o3 perc
1922, Vietnám gyarmati sorban. A hosszú ideje tartó francia megszállás kitermeli a lázadókat, akiket az idegenek jól képzett viet ügynökökkel akarnak megsemmisíteni. Cuong ügynökben azonban megmozdul valami.

2oo7 - A bagoly és a veréb (The Owl and the Sparrow)

Rendezte: Stephane Gauger, 97 perc, amerikai
Egy tízéves kislány Saigon utcáin - a nagyvárosi elidegenedés és megpróbáltatásai. Amerikai díjakat nyert film.

A Vietnami Tiszteletbeli Konzulátus hivatalos oldala, az AHEAD Global gondozásában.