Ugrás a főmenüre.

Talmácsi Gábor Hanoiban

De ez nem igaz..

Örök téma a turisták között a Hanoi közlekedés, és Vietnám mint "Hetedhét Papucsvilágország" elnevezés mellett a negyvenmillió motor országa is lehetne. 

Aki először érkezik akár Saigonba (Ho Chi Minh város), akár Hanoiba, az utcán az egyik nagy, 'gyomros' élménye lesz a közlekedés látványa, sűrűsége, intenzitása. A másik, ami kiszalad sok látogató száján, hogy a nagy forgalom, a látszólagos káosz ellenére nagyon kevés a magyar utakról megszokott agresszív magatartás, az egymás melegebb éghajlatra küldése (reméljük, ilyenkor ide küldik a nem tetsző közlekedési partnert), a feszültség.

A Holdújév előtt azonban az átlagosnál is erősebb lesz a forgalom, sokszor órákra is bedugulhat egy-egy útszakasz, és ami hihetetlenül hangzik, itt a bedugulás azt jelenti, hogy gyalogosan sem lehet semerre átvágni a motorokat sajnos álló helyzetben is pöfögtető közlekedőket. Mivel ez egy tekintélyelvű ország, sokszor jó volna látni néhány szigorú rendőrt, aki erélyesen felszólítaná egy hangtölcsérből a közlekedőket, hogy kapcsolják ki a gépjárműveik motorját és legyenek szívesek tolni azokat, amíg nem tisztul eléggé a terep. Dehát ilyen rendőrrel még nem találkoztunk. És például egyiken sem láttunk még egésszégügyi maszkot, miközben igyekeznek a tömegben, szénmonoxid bűzben síppal-bottal rendet vágni.

Addig is, amíg ilyen kézenfekvő újítások nem lesznek, tekintsék meg ezt a kis elképzelést, hogy sok más, távolkeleti jellegzetesség mellett még vajon mi ihlethette volna meg a legendás Csillagok háborúja készítőit:

 

A Vietnami Tiszteletbeli Konzulátus hivatalos oldala, az AHEAD Global gondozásában.