Ugrás a főmenüre.

Staféta: Lénárt István az új külgazdasági szakdiplomata Hanoiban

A hanoi magyar nagykövetségen a rendes idő lejártával Lénárt István váltotta nemrégiben Szabó Zoltánt.

LenartP_kep.jpgMíg Szabó annakidején a GKM-től érkezett, addig utódja az ITD Hungarytől, amelynek jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a gazdája a Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai felügyelete alatt. 

Lénárt az ITDH munkatársaként elsősorban a magyar kis- és középvállalkozások kelet-, délkelet-ázsiai szerepvállalásaival foglalkozott már odahaza is az elmúlt két évben. Azelőtt az Ahead-csoport képviselőjeként fél évet töltött Hanoiban, tehát nem számít teljesen “zöldfülűnek”: tudja, ismeri a piacot, és most a friss érkezés időszakában még az az előnye is megvan, hogy a helyi fejlődés dinamikáját jellemzendő erős kontrasztot érzékel a két évvel ezelőtti és a jelenlegi állapotok között.

-    Milyen általános jellemzői vannak a vietnami piacnak?

-    Ez egy közel 90 milliós lakosságú ország, földrajzilag távol Magyarországtól, ugyanakkor a betöltetlen piaci rések miatt ideális terület a hazai KKV-k számára. Az ország hihetetlenül sokat fejlődött a háború lezárulta óta, de említhetnénk akár a nyolcvanas évek gyakran még éhínségekkel terhelt időszakát is, amely ma már a történelem homályába vész. Mi magyarok, sokan még talán szegény szocialista barátunkként emlékszünk Vietnamra, amely valójában mára egy rendkívül dinamikusan fejlődő piaccá vált, tele ambiciózus üzletemberekkel, folyamatosan növekvő kereslettel, óriási infrastrukturális fejlesztésekkel, növekvő fogyasztói igényekkel.

-    Mik ezek a rések, milyen területeken lehet itt mozogni?

-    Van néhány olyan kiemelt gazdasági, kereskedelmi szakterület, amelyet egyrészt a már vietnami piacon jelen lévő magyar cégek profilja is visszaigazolt, másrészt a vietnami üzleti szféra is elfogadott. Ezek között elsőként említem a környezetvédelmet – a hulladékgazdálkodást, vízkezelést, víztisztítást –, de hasonló jelentőségű az agrártechnológia, a mezőgazdasági termékek és eljárások exportja, illetve az információs és kommunikációs technológia – szoftverfejlesztés, banki, telekommunikációs, biztonsági szoftverek területe – de jelentős potenciált látok egyéb olyan, magas hozzáadott értéket képviselő területeken is, mint például a biotechnológia. Legközelebbi szektorspecifikus rendezvényünk a vízkezelésre, víztisztításra fókuszáló VIETWATER 2010 kiállítás lesz Saigonban 2010. november 10-12. között. Saját standdal képviseltetjük magunkat a rendezvényen, így lehetőség nyílik céges bemutatkozásokra, üzleti tárgyalások folytatására.

-    Általános kérdésem, hogy mire kell Ön szerint a leginkább odafigyelni a térség iránt érdeklődő KKV-knak?

-    Helyismeret és személyes kapcsolatok nélkül itt nem lehet üzletet kötni. Fontos, hogy az ember helyi partnert találjon, aki lehet szakmailag elkötelezett vietnami, de akár korábban Magyarországon tanult, magyarul beszélő üzletember is. Fontos megismernünk a helyi sajátos kulturális szokásokat, elvárásokat, melyek sokszor nagyon különböznek a Magyarországon megszokottól. Soha nem szabad lebecsülnünk a velünk szemben ülő partnert, tudomásul kell venni, hogy Vietnam ma már komoly elvárásokkal bíró piac, amely rohamléptekkel tart a fejlett piacgazdaságok közé. Üzletemberei pedig egyre professzionálisabbak, egyre képzettebbek.

-    Sokszor láthattuk azt, hogy Magyarország a nyugatiak szemeteskosaraként funkcionált, hoztak hozzánk öreg autókat, elavult technológiákat, talán még gyógyszereket is... Mit lehet magyarként idehozni?

-    li.jpgAz elavult megoldásokat el kell felejteni. Vietnam nagyon felkészült és jól tájékozott piaccá vált az utóbbi 15 évben. A csúcstechnológia a mindennapok része, az üzletemberek, a diákok a nemzetközi trendeknek megfelelően vannak felszerelve okostelefonokkal, hogy csak egy könnyen megfigyelhető példát említsek. Nagy fantáziát látok speciális technológiákban, legyenek azok különleges szoftverek, orvostechnológia, biotechnológia vagy akár mobil applikációk, kommunikációs megoldások vagy banki szoftverek. Ezek különleges szaktudást igényelnek, és jelentős kereslet mutatkozik irántuk. Jó híre van a magyar agrártermékeknek, ez is fontos terület lehet, legyen szó konkrét hús-, tejtermékekről, alkoholos italokról, hungaricumokról, de hosszabb távon gondolkozó agrárcégeknek érdemes itteni technológiai fejlesztésekbe invesztálni. Főként az élelmiszer-feldolgozást, és -technológiát emelném ki. Végül, de nem utolsósorban pedig az említett, kiemelten fontos környezetvédelmet, hulladékkezelést és az alternatív energetika területét ajánlom a magyar vállalkozók figyelmébe.

-    Ön szerint mennyi idő kell egy magyar cégnek itt a sikeres felfutáshoz?

-    Mindenképpen hosszútávon érdemes gondolkozni szerintem, bár nyilván prompt üzleteknek is lehet realitásuk. Aki komolyabb szándékokkal érkezik a vietnami piacra, annak célszerű a vegyesvállalat formát választani, és ajánlatos helyi embereket is alkalmazni. A munkaerő költsége relatíve még igen alacsony. Föl kell mérni azt is, hogy mennyi ideig képes a KKV energiát, forrásokat áldozni egy projektre. Véleményem szerint legalább 2-3 éves minimális időtávon érdemes gondolkozni a profittermelő működés eléréséhez.

-    Külgazdasági szakdiplomataként mit tartana sikernek a munkája során?

-    A külkereskedelmi forgalmunk Vietnammal jelenleg kb. 90 millió USD évente, ha ez növekedik, az számomra siker. Márpedig hiszek benne, hogy még jelentős potenciál van ezen a téren. A sikertörténetek pedig fontosak, elsősorban a magyar KKV szektorból szeretnék minél több élő, működő projektet világra segíteni. Legyen ez akár egy húsüzem, egy tejipari üzem vagy egy IT központ létrehozása. Ha pedig sikertörténetek vannak, akkor a magyar KKV-k is elhiszik majd, hogy érdemes ebbe az irányba indulni, Vietnam felé orientálni külpiaci terjeszkedésüket.

-     Köszönöm a beszélgetést! Üzen-e még valamit a Viethung Magazin olvasóinak?

-     Igen, engedje meg, hogy megemlékezzem a közelmúltban tragikusan fiatalon elhunyt Amaczi Péterről, a PriceWaterhouse Ho Chi Minh városbeli képviselőjéről, üzletfejlesztési igazgatójáról. Péter közeli barátunk volt, aki rengeteget tett Vietnamért – mindannyian megdöbbenéssel és mély fájdalommal hallottuk a tragikus eseményről szóló hírt. Péter aktív, közvetlen, baráti személye hiányozni fog nekünk.

L.A.

 

A Vietnami Tiszteletbeli Konzulátus hivatalos oldala, az AHEAD Global gondozásában.