Ugrás a főmenüre.

Nők, gyereklányok - dolgoztatás és más jelenségek


Országon kívül és ..

Adatok a távolkeleti embercsempészetről

Kína célja, tranzitja és exportálója is a kiszolgáltatott, nehéz sorú nőknek. Célállomásként érkeznek ide Mongóliából, Burmából, Észak-Koreából, Oroszországból, Vietnámból, Ukrajnából és Laoszból szex és munkaerőkizsákmányolás céljából. A legtöbb nő és gyereklány észak-koreai, viet, orosz vagy burmai. Sok észak-koreai önként érkezik Kínába dolgozni, de később kizsákmányoló körülmények között találják magukat. A jelentések szerint az észak-koreai nőket 38o-126o amerikai dollár között adják-veszik. Miközben nincsenek mérhető adatok erről az emberkereskedelemről, a vietnámi hatóságok 167 nő és gyereklány megmentéséről beszélnek az utóbbi időkből.

2oo1-2oo5 között a rendőrség több mint 28 ooo embercsempész esetet tárt fel, a kínai kormány letartóztatott több mint 25 ooo gyanúsítottat és 35 ezer áldozatot menekített meg. A kínai rendőrség 2oo6-ban 3371 esetet derített fel és együtt dolgoznak viet, thai és burmai hatóságokkal is.
Forrás

2oo4-ben a kambodzsai rendőrség szerint több mint 5o ezer lányt vittek az országon keresztül, legtöbbjük vietnámi volt. Az UNICEF szerint a kambodzsai prostituáltak egyharmada 18 éven alatti és legnagyobb számban Vietnámból származnak.
Forrás

 
..belül


A nők elnyomottságának ténye azonban korántsem egyértelmű Vietnám esetében. Erről magyar nyelvű tanulmányok nemigen születtek (ha a Kedves Olvasó tud ilyenről, legyen szíves vegye fel a kapcsolatot az Ahead Global Szövetséggel) - érdekes kutatási terület lehetne ez. Az országra inkább a kettősség jellemző, vagyis megtalálható ez is, az is. Erre egy dél-koreai akadémikus kutató, Ms. Lee Seon Hee is felhívta a figyelmet egy kulturális konferencián a Hanoi Kulturális Egyetemen, és szinte panaszkodott, hogy mennyivel jobb a vietnámi nők státusza a saját hazájában tapasztaltakhoz képest. 

A kettősség valóban megfigyelhető egy idő után szabad szemmel is. Tavaly az AGA egyik dokumentumfilmjének forgatása közben azért maradt el az egyik tervezett interjúalannyal a beszélgetés, mert előző este a férje súlyosan bántalmazta őt és egészségügyi ellátásban kellett részeíteni. Másrészt, ha csak turistaként is végigmegyünk Hanoi régi negyedének kereskedő utcáin, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a legtöbb esetben olyan profilú boltokban is, melyben sztereotípiáink alapján férfi eladókat és boltvezetőket feltételeznénk, határozott hangú nőkkel találjuk szembe magunkat. Ez tendencia a vietnámi fővárosban. Természetesen korántsem jelenti ez azt, hogy nincs hátrányos megkülönböztetés, de a jelenség valószínűleg sokszor árnyaltabb, mint ahogyan azt sokszor tálalni tudjuk vagy akarjuk.

Nők, pocsékba ..

"Rohamfelvétel" a hanoi utcán

   

A Vietnami Tiszteletbeli Konzulátus hivatalos oldala, az AHEAD Global gondozásában.