Ugrás a főmenüre.

Hazatérés hosszú szolgálatból


Váraljai Márton neve nem ismeretlen a Magyarországon tanult, jópárezer fős vietnámi közösségben. A sokat tapasztalt diplomata múlthét pénteken végleg hazatért Magyarországra, Albertirsára. Képtelenség lenne felsorolni munkásságát, hogy a ’8o-as évekbeli Hanoiba érkezésétől mostanáig mi mindenben vett részt aktív szereplőként, milyen fontos eredményeket ért el a két ország diplomáciai kapcsolatának ápolásában. A jelen sorokban két szervezet, a Vietnámi Ifjúsági Könyvkiadó és a magyar Ahead Global Szövetség (AGA) nevében szeretnénk kifejezni a köszönetünket, hogy a Vietnámi-Magyar Kulturális Klub létrejöttét már a kezdektől támogatta és gyakorlatilag a személyes közbenjárásának köszönhető a kis kulturális misszió beindításához szükséges finanszírozási háttér biztosítása.

 

Marciba2.jpg
Az Ifjúsági Könyvkiadó (Vietnámi Ifjúsági Szövetség) kitütetése

A nyugdíjba vonuló diplomata tulajdonképpen szabadidejében is folyamatosan a magyar kultúrát népszerűsítette, hiszen például nemcsak étvágygerjesztően tud mesélni a magyar gasztronómiai szokásokról, a különféle ételek, italok tájegységenkénti történetéről és elkészítéséről, de maga is remekül főz. A hosszú délkelet-ázsiai évek alatt pedig fontos tapasztalati tudást szerzett a „gasztrónómiai komperatisztika” területén. Így például sokan tőle tudjuk, hogyan lehet itt tejfölt készíteni vagy hogy ha már a viet boltokban nem kapható kovászos uborka, akkor hogyan készítsünk magunknak odahaza, és hosszasan lehetne sorolni Márton tapasztalatainak gyakorlati hasznát. Egy igazán ritka eseményt, egy magyar módra történő disznóvágást szerencsére rögzíteni tudott az AGA és a Klub a VTC vietnámi televízió segítségével, melynek főszereplője természetesen Váraljai Márton volt, és az elmúlt nyár folyamán háromszor is adásba került (az online kiadás mellett). 

Mindez persze csupán egy „melléktevékenysége” a közel 3o évnyi diplomáciai munkásságnak, de a Klub és az AGA részéről „önző módon” tartjuk fontosnak, hogy a magyar és a viet kultúra e szegmensének termékeny találkozását akár egy modern blog formájában is (sok-sok fényképpel) „Marci bácsi” megírja nekünk, s hogy azt az elsők között közölhessük Magyarországon és Vietnámban egyaránt.

Kedves Váraljai Márton, Marci bá'!
Köszönjük a segítséged,
Jó egészséget és aktív pihenést kívánunk!

A Vietnami Tiszteletbeli Konzulátus hivatalos oldala, az AHEAD Global gondozásában.