Ugrás a főmenüre.

A vietnami tőzsde rövid története

Ta Son úr a Corvinus Egyetemen végzett Budapesten, hazatérve a tőzsdével kezdett el foglalkozni. Megkértük, hogy beszéljen a viet pénzpiac kialakulásáról.

Ta Thanh Son.jpgTa Son úr Magyarországon végzett a Közgazdasági Egyetemen, néhány éve jött haza Hanoiba, hogy a hazai üzleti életben vegyen részt. Jelenleg a BAOVIET brókercég (az első brókercég Vietnamban) részvényelemzési osztályán dolgozik. Induló rovatunkban a vietnámi tőzsdéről szeretnénk hasznos információkat közölni. Emellett lehetőség van arra is, hogy Sonnel (ejtsd: „Szön”) konzultálhassanak az érdeklődők konkrét papírokkal kapcsolatban.

Idén 1o éves a vietnami tőzsde, amely még mindig gyerekkorát, de legfeljebb nagy kamaszkorát éli. Már a ’9o-es években folytak az előkészületek, végül 2ooo-ben Ho Chi Minh Városban nyílt meg „Ho Chi Minh Tőzsde” (HSX) néven. Az első évben mindössze két darab részvény létezett, az egyik az REE, amely akkoriban háztartási elektronikai berendezéseket gyártott, de mára elsősorban ingatlanbefektető cég lett. A másik a SAM, ők pedig elektromos kábeleket, huzalokat gyártottak. A forgalom természetesen igen kicsi volt eleinte, az első három évben csak 1o részvénnyel lehetett üzletelni, a mozgás lassú volt: ha emelkedés kezdődött, akkor az fél éven keresztül komótosan emelkedett, csökkenés esetén ugyanígy.

2oo5-ben nyitották meg a Hanoi Tőzsdét, amelyet állami kötvénypiacnak szántak, gondolván, hogy Ho Chi Minh Városban már van részvénypiac. Végül itt is elkezdték forgalmazni a részvényeket, de csak olyan cégekét, amelyeknek a jegyzett tőkéje 1o milliárd dong (kb. 500 ezer USD) alatt volt. Délen, a HSX Tőzsdén a 8o milliárd dong (4 millió USD) feletti jegyzett tőkével rendelkező cégeket találhatjuk

Mára kb. 65o cég található a két tőzsdén összesen, a tőzsdék együttes értéke 4o milliárd dollár körül van, ami a Viet Nam GDP kb. 4o százaléka. A napi forgalom 1oo-15o millió USD kozott mozog csak a részvényekből, és a következő években újabb látványos ugrásra készülhetünk. Ma már nemzetközi részvényesek számára is nyitva van a piac, a napi forgalom 15-2o százalékát teszik ki. Sok céget fognak még bevezetni a tőzsdére, amelyek jelenleg privatizáció alatt vagy előtt állnak, ám ez a folyamat nem teljesen olyan, mint pl. a magyar privatizáció, mert az állam sok esetben megtart valamennyi hányadot az érintett vállalatokból és marad a részleges állami ellenőrzés. Az egyik legnagyobb cég a piacon a HAG-csoport. Családi vállalkozásként fakitermeléssel, bútorkészítéssel foglalkoztak, mára ingatlanfejlesztés, bányászat és vízerőmű is tartozik az érdekeltségi körükbe, jelen vannak Laoszban, Kambodzsában is, a cégcsoport vezetője az egyik leggazdagabb belföldi vietnami. Az ingatlanfejlesztési lendület miatt nemrégiben a cégcsoport 50 millió dollár összegű átváltható kötvényt bocsátott ki szingapúriak részére (TEMASEK csoport). A vietnami piac jelenleg olcsónak tűnik, átlagosan P/E 7 körül van.

Ta Son - (forrásunk magyarul kérdezhető - kérjük, érdeklődjön a szerkesztőségnél!)

A Vietnami Tiszteletbeli Konzulátus hivatalos oldala, az AHEAD Global gondozásában.