Ugrás a főmenüre.

A Leonar3Do a Hanoi Open Universityn


DaihocMo1.jpgAmint megkezdődött a tanév Vietnámban, az Ahead Globál Szövetség (AGA) is folytatja magyar felsőoktatási partnereinek promócióját. Ebbe a tevékenységbe beletartozik az egyes világszínvonalú, új termékeink innovációjának bemutatása, illetve annak szélesítésére való felhívás is. A Hanoi Open University vezetősége volt az első vietnámi partner, aki megismerte Rátai Dániel "Leonar3Do" elnevezésű 3D -s fejlesztését (balra lent). Ennek a 'szoftver-hardver kombónak' a használatát, gyakorlati jelentőségét oktatja Magyarországon a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola is. Az erőteljes vietnámi ingatlanfejlesztési piac miatt az itteni tervezőirodák és ingatlanfejlesztő cégek lehetnek az egyik felhasználói csoportja a találmánynak, mely nemcsak a tervezőknek tud segíteni, de az üzlet prezentációs és marketing fázisában is sokat segítenek az ügyfeleknek bemutatható 3D-s látványtervek, animációk stb.

 

DaihocMo_Leonar3Do.jpg

Ms. Ly Lan, a nemzetközi kapcsolatok felelőse; prof.dr. Pham Minh Viet vezetőségi tag, korábbi rektor; prof.dr. Nguyen Thanh Nghi rektor, az Orosz Tudományos Akadémia tagja

A Hanoi Open Universityt 1993-ban alapították miniszterelnöki határozattal. Az egyetem nyilvános és a nemzeti oktatási rendszer szerint működik az Oktatási És Képzési Miniszisztérium (MOET) felügyelete alatt, de képzései magasabb tandíjakhoz kötöttek, tehát egy kvázi magánegyetemmel van dolgunk. A hagyományos oktatás mellett a távoktatásban is jelentős szerepet vállalnak. Az intézmény jelenleg a következő szakirányokkal rendelkezik:

- Tudományos Technológiai És Információs
- Biotechnológia
- IT
- Turizmus
- Távoktatás
- Gazdasági
- Jog
- Idegen nyelvek
- Ipari
- Építészet
- Alkalmazott művészetek

A távoktatásban való szerepvállalás miatt a hagyományos oktatási forma arányaiban csökken:
1994-95: 61%
1999-2ooo: 39%
2oo7-o8: 26%

A gyakorlati képzés aránya:

1994-95: 8%
1999-2ooo: 11%
2oo7-o8: 12%

A távoktatás pedig így alakult:

1994-95: 31%
1999-2ooo: 5o%
2oo7-o8: 62%

Az Open University diákjainak száma a 2oo6-o7-es tanévben 5o 946 fő volt. A MOET döntésére katonai védelmi és logisztikai hivatalnokok, valamint általános katonai vezetők számára is tartanak képzéseket, és együttműködnek a Vietnámi Televízió Tudományos Oktatási Osztályával isDaihocMo2.jpg.

Jelenleg kb. 65 ezer fő vesz részt az intézmény különböző képzésein. 2oo1-es felmérés alapján a végzettek 9o,42%-a tudott elhelyezkedni az országban. A MOET újabb adatai szerint a végzés után elhelyezkedni tudók arányával 25 intézményből ma a 11. helyen állnak. A mi szempontunkból különösen hasznos információ, hogy az intézmény egyik oktatója prof. dr. Pham Minh Viet tanár úr az intézmény vezetőségének tagja, korábbi rektor, Magyarországon végezte tanulmányait.   

Lémy B. Attila

Ahead Globál Szövetség
Délkelet-Ázsia

 

A Vietnami Tiszteletbeli Konzulátus hivatalos oldala, az AHEAD Global gondozásában.