Ugrás a főmenüre.

Mindentudás Egyeteme - előadások filmen


Câu Lạc Bộ Văn Hoá Việt-Hung
Viet-Magyar Kulturális Klub
VHCC – Vietnamese-Hungarian Culture Club

Mindentudás Egyeteme

Forrás: http://mindentudas.hu

 A VHCC felhívja a magyarul értő vietnámi barátaink és Hanoiban élő magyar honfitársaink figyelmét, hogy a népszerű Mindentudás Egyeteme sorozat egyes részei kölcsönözhetőek a Klubban. Az előadások egyelőre csak magyar nyelven nézhetőek. Az előadók neves tudósok, a tudomány és a művészet jeles képviselői. Az egykori adások a linkekekre kattintva online is megtekinthetőek.

A Klubban többek között az alábbi szakemberek előadásai találhatóak meg digitális formában:

 

Pléh Csaba: Nyelvében gondolkodik-e az ember?

Kornai János: Közép-Kelet-Európa nagy átalakulása

Jaksity György: A pénz nyugtalan természete

Szabad János: Anyai öröklődés, anyai hatás

Hunyady György: A nemzetek jelleme és a nemzeti sztereotípiák

Borsos Antal: A nemek kialakulásának zavarai az emberben

Vásáry Tamás: Liszt Ferenc - a médium és a média

Freund Tamás: Hullámtörés - a marihuána hatása az agyhullámokra és a memóráira

 

Pléh Csaba

PlehCsaba.jpg

Az ELTE pszichológia és általános nyelvészet szakán szerzett oklevelet (1969-1973). 1983-ban lett kandidátus, 1997-ben pedig akadémiai doktor pszichológiából. 1998 óta az MTA levelező tagja, a Filozófiai és Történettudományok osztályának osztályelnök helyettese (2002-). A BME Információ- és Tudásmenedzsment Tanszékén tszv. egyetemi tanár, ugyanott a Kognitív Tudományi Központ igazgatója, s másodállású egyetemi tanár az SzTE Pszichológiai Tanszékén.Fontosabb kutatási területei: a pszichológia története, kognitív tudomány, különös tekintettel nyelv és megismerés kapcsolatára, az idegrendszer és a megismerés fejlődési zavarainak értelmezése. Egyetemi tanárként műszaki, pszichológia, nyelvész, filozófia szakos diákoknak tart előadásokat és szemináriumokat a fenti témákban.A Magyar Filozófiai Társaság volt elnöke (1998-2002), a Magyar Pszichológiai Szemle főszerkesztője (1997-), a Quarterly Review of Cognitive Sciences (Frankfurt), a Pszichológia, a Replika, a Studies on Language Disorder

Nyelvében gondolkodik-e az ember?

Az emberi gondolkodás az ember természetének meghatározó eleme, sajátosságait számos tudományág tanulmányozza. Szavakban, kijelentésekben, képekben-képzetekben gondolkozunk. A gondolkodás tartalmaiban, meghatározóiban és működésmódjában érinti a biológiát, a társadalomtudományokat, az eszmék történetét, a logikát, a nyelvtudományt és a filozófiát egyaránt. Az előadás e gazdag képből a pszichológia megközelítését képviseli.

 

Kornai János

KornaiJanos.jpg

A Harvard Egyetem emeritus professzora, a Collegium Budapest Institute for Advanced Study emeritus vezető kutatója és a Közép-európai Egyetem kutató professzora. A szocialista rendszerek elemzésével foglalkozott, nevéhez fűződik a hiánygazdaság és a puha költségvetési korlát elméletének kidolgozása. A kilencvenes évektől a posztszocialista gazdasági átmenet problémája, a jóléti állam, illetve az egészségügy reformja, az átmeneti gazdaságok stabilizációs programjai kerültek tudományos tevékenységének középpontjába. Nemrég jelent meg új könyve A gondolat erejével: Rendhagyó önéletrajz címmel.

Közép-Kelet-Európa nagy átalakulása - Sikerek és csalódások (előadás, 2005.12.05.)

 

Jaksity György

Jaksity Gyorgy.jpg

36 évesen a Budapesti Értéktőzsde és a legnagyobb hazai magántulajdonban lévő, független befektetési szolgáltató cég, a Concorde Értékpapír Rt. igazgatóságának az elnöke, illetve alapítója, valamint több társadalmi és szakmai, hazai és nemzetközi szervezet vezetőségének volt tagja, illetve tagja ma is. A Marx Károly nevével fémjelzett közgazdaságtudományi egyetemen 1985-ben kezdte tanulmányait a Dimitrov téren és a Budapesti-re átkeresztelt "Közgázon" diplomázott a Fővám téren 1991-ben, vagyis a magyar társadalmi-gazdasági átalakulás egyik tipikus érintettje. Annál is inkább, mert ebben a folyamatban (a szakmai közösség 2000 évi szavazatai alapján) a tőzsde első tízéves történetének tíz legtöbbet tevő szakembereinek egyikeként a modern gazdaságok legfontosabb intézményrendszerének, a tőkepiacnak a fejlődéséért fáradozik már diákkora óta.

A pénz nyugtalan természete (előadás, 2003.09.29.)

 

Szabad János

SzabadJanos.jpg

1993-tól a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára. A Sejtbiológia és molekuláris genetika tantárgyat tanítja orvostanhallgatóknak, Molekuláris sejtbiológiát doktorandusz hallgatóknak. Doktorandusz hallgatók szakmai munkájának vezetője. Az Anyai hatás és embriógenezis akadémiai kutatócsoport vezetője. Éveket dolgozott jeles kutatóműhelyekben Svájcban, az USA-ban és Németországban. Munkatársaival az anyai hatású gének szerepét remélik megérteni az utódok életében a genetika, a molekuláris és a sejtbiológia módszereivel. Kísérleteiket a muslica modellfajjal végzik. Akadémiai Díjas, Széchenyi Professzori Ösztöndíjas, tagja az Európai Molekuláris Biológiai Szervezetnek.

Anyai öröklődés, anyai hatás (előadás, 2003.11.10.)

 

Borsos Antal

BorsosAntal.jpg

1939. november 11-én született Nádudvaron. 1966-ban a Debreceni Orvostudományi Egyetemen orvosdoktori diplomát szerzett. Ettől kezdődően dolgozik a Szülészeti Klinikán. 1991-ben nevezték ki egyetemi tanárrá, 1995-től a Debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója. Kutatási területe: gyermeknőgyógyászat, a női pubertás endokrinológiája, szomatikus és hormonális változásai, pubertáskori vérzészavarok, a fiatalkori hormonális fogamzásgátlás, in vitro fertilizáció, rekonstrukciós sebészet. Az orvostudomány kandidátusa (1981), akadémiai doktor (1988). Több mint 150 közlemény, 1 könyv és közel 20 könyvfejezet szerzője. Ezek zöme a pubertás endokrinológiájával, szomatikus változásával, gyermeknőgyógyászattal és rekonstrukciós műtéti megoldásokkal foglakozik. Kutatásainak jelentős részét nemzetközi együttműködésben végzi. Számos hazai társaság tagja, vezetőségi tagja, külföldi társaságok tiszteletbeli tagja.

A nemek kialakulásának zavarai az emberben (előadás, 2004.04.05.)

 

Vásáry Tamás

VasaryTamas.jpg

1933-ban született Debrecenben. Zenei pályafutását csodagyerekként kezdte, 1947-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Hernádi Lajos növendéke. 1948-ban megnyeri a budapesti Liszt-versenyt, a Filharmónia szólistája lesz, emellett Kodály Zoltán asszisztenseként dolgozik. 1956-ban emigrál, több nemzetközi versenydíj elnyerése után nemzetközi szólókarriert indít. Bejárja az egész világot, a nemzetközi zenei élet legrangosabb együtteseivel lép fel. 1969 óta Londonban él, 1979-től a BBC Northern Symphony Orchestra zeneigazgatója. A rendszerváltás után hazatér, 1993-tól a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának vezető karmestere, a Magyar Rádió főzeneigazgatója.

Liszt Ferenc - a médium és a média (előadás, 2005.12.19.)

 

Freund Tamás

FreundTamas.jpg

1983-ban szerez biológusi diplomát az ELTE-n. 1984-ben egyetemi doktori, 1986-ban kandidátusi, 1992-ben akadémiai doktori címet nyer. 2004-től az MTA rendes tagja. Pályáját a Semmelweis Egyetem I. sz. Anatómiai Intézetében kezdte, 1982 és 1988 között az Oxford Universityn ösztöndíjas, majd tudományos munkatárs és főmunkatárs. 1990-től az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének főmunkatársa, 2002-től az intézet igazgatója. 2001-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Neurobiológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárja. Számos hazai és nemzetközi díj kitüntetettje, 2000-ben elsőként nyeri el a Bolyai-díjat.

Hullámtörés - a marihuána hatása az agyhullámokra és a memóriára (előadás, 2004.11.22.)

A Vietnami Tiszteletbeli Konzulátus hivatalos oldala, az AHEAD Global gondozásában.